Vrijwilligers aan het woord: Miranda Hermkens en Stephanie van Rensch

Momentjes vaan geluk

Mensen blij maken, hoe mooi is dat!

Al vanaf 2019 brengen Miranda Hermkens en Stephanie van Rensch iedere week persoonlijk ‘Bleumkes vaan geluk’ naar twee inwoners van Horst aan de Maas. In de gesprekken tijdens deze bezoekjes hoorden ze vaak dat, meestal alleenstaande ouderen, op zoek waren naar een fiets- of wandelmaatje of wat gezelschap in de vorm van een kopje koffie en een gesprek samen. Maar waar vind je zo iemand of bij wie kun je terecht voor deze vraag?

Hierdoor ontstond het idee bij Stephanie en Miranda om iets te gaan opzetten om mensen met eenzelfde vraag met elkaar in contact te brengen. En zo werd in 2021 ‘Momentjes vaan geluk’ geboren. Iedereen die in Horst aan de Maas woont en 65 jaar of ouder is kan zich aanmelden bij Momentjes vaan Geluk.

Toen Miranda en Stephanie startten met de stichting Momentjes vaan geluk hebben ze posters en flyers gemaakt en met huisartsen, therapeuten en andere ouderenorganisaties gesprekken gevoerd over hun plannen. Dat heeft z’n nut bewezen want verschillende inschrijvers zijn door deze partijen van hun bestaan op de hoogte gebracht. Er staan op dit moment zo’n 40 mensen ingeschreven maar er komen erbij en er gaan eraf. Bij een geslaagde match worden de mensen namelijk weer uitgeschreven. Andere schrijven zich uit omdat ze verhuizen, overlijden of omdat er op dat moment nog geen match gevonden is. Inmiddels hebben Miranda en Stephanie al zo’n 100 intakes gedaan. ‘Onze werkwijze is als volgt’, vertelt Miranda. ‘Als iemand zich aanmeldt, hebben we een kennismakingsgesprek bij die persoon thuis zodat we een goede inschatting kunnen maken van wat past bij die persoon. Als we denken dat we een goede match hebben, brengen we de mensen met elkaar in contact. Als het om een man en een vrouw gaat, laten we ook de foto van elkaar zien. Soms vinden mensen het, bij een eerste kennismaking met elkaar, lastig om het alleen te moeten doen. Dan gaat een van ons beiden mee en ontmoeten ze elkaar op een neutrale plek’. Ze organiseren ook middagen waar alle mensen die ingeschreven staan elkaar fysiek kunnen ontmoeten. Ze zorgen ervoor dat mensen met gelijksoortige interesses bij elkaar komen te zitten. Dat werkt goed. Iedereen weet dat de ander er ook met een vraag zit. Dat maakt dat de gesprekken snel op gang komen en open zijn. Er ontstaan spontane matches. Als een match tot stand is gebracht houden ze nog twee maanden contact met de betrokkenen. Het kan mislopen alhoewel dat maar zelden gebeurt. Na die twee maanden worden ze uitgeschreven en stopt het contact. Wel krijgen ze nog regelmatig foto’s en appjes van mensen die ze samengebracht hebben.

Het is een feest als een contact ofwel een match lukt. Dat zijn de momentjes van geluk voor Miranda en Stephanie.

De stichting Momentjes vaan geluk heeft een goede plek in het ouderennetwerk van Horst aan de Maas en de contacten verlopen fijn.
De stichting onderhouden vraagt wel wat inzet op administratief gebied, een goede registratie en verslaglegging van intakes, maar ook het opmaken van een jaarrekening, maken van nieuwsbrieven en verslagen en het onderhouden van een website en facebookpagina. Daarnaast vergt het ook nogal wat organisatie en planning. Miranda en Stephanie kunnen daar goed mee uit de voeten en doen het graag. Ze werken prima samen en willen er nog jaren mee doorgaan. Financieel loopt het vooralsnog goed. De Rabobank heeft op basis van hun plan een mooi bedrag beschikbaar gesteld waar ze nog even mee vooruit kunnen.

Aan iedereen de oproep om bekendheid te geven aan Momentjes vaan geluk.

Ken je iemand van 65 jaar of ouder in Horst aan de Maas die contact zoekt met iemand bv. om mee te fietsen, gezellig mee te kletsen onder het genot van een drankje of misschien zelfs op zoek is naar een partner, wijs ze op deze mogelijkheid. Het is vrijblijvend en kosteloos en kan leiden tot een fijn contact met iemand die bij je past. Help mee om momentjes van geluk voor jezelf of een ander tot stand te brengen. En ook als je zelf iemand zoekt, meld je gerust aan.