Vrijwilliger aan het woord: Isabel van den Munckhof

Samen wijzer in ondersteunen

Het mooiste is als je iemand kunt raken

Er is een groot tekort aan ondersteuning van mantelzorgers en ouderen met of zonder dementie. Isabel van den Munckhof uit Tienray heeft in dit kader twee grote doelen: het bundelen van allerlei initiatieven op dit gebied en het realiseren van een contactpunt voor genoemde groepen waar mensen met vragen terecht kunnen. Isabel verhuisde terug naar Horst aan de Maas om met haar broers en zussen voor haar moeder met dementie te zorgen en ging werken bij de WMO-afdeling van de gemeente. Ze kent beide kanten van vraag en aanbod en kent de hiaten die er zijn en wat er mis kan gaan. “Mijn drijfveer is dat mensen mee kunnen blijven doen en ik wil naast ze staan om dat te bereiken.”

Dementievriendelijk
Isabel is kartrekker van de werkgroep Dementievriendelijke gemeente. Eerder bleek uit een scan dat dementievriendelijkheid in Horst aan de Maas onder de maat is. Hoe verbeter je dat? Er zijn een aantal wegen gevonden. Een van de wegen is voorlichting geven. Isabel is een campagne gestart om bedrijven, winkels, gemeente en verenigingen e.d. te interesseren voor voorlichting over dementie. Via Alzheimer Nederland heeft ze film en materiaal waarmee zij en haar collega-vrijwilligers deze voorlichting kunnen verzorgen. De insteek is dat mensen beter begrijpen hoe mensen met dementie zich uiten en kunnen handelen en om de toehoorders handvatten aan te reiken hoe ze daar mee om kunnen gaan. Het is lastig om binnen te komen bij deze groepen, zelfs bij KBO’s (Katholieke Bond voor Ouderen). Maar als ze de voorlichting hebben gegeven levert dat goede reacties op. In haar contacten met mantelzorgers merkt Isabel dat het in de praktijk werkt. Er zijn inmiddels ook VR (virtual reality)-brillen. Met deze bril op kan je ervaren hoe het is als je dementie hebt. In hun voorlichting zetten ze dit ook in.

Samenwijzer
Een andere weg is het project Samenwijzer waar Isabel ook bij betrokken is. Na haar pensioen is ze ouderenadviseur geworden bij Synthese. In deze rol merkte ze opnieuw hoe lastig het is voor mensen om het juiste loket te vinden voor hun vragen en om te gaan met de digitale systemen. Ze worden vaak doorverwezen en moeten hun verhaal steeds opnieuw vertellen. Via haar contacten bij WMO en Synthese worden mensen nu eerder doorverwezen naar Samenwijzer. Een van de zes vrijwilligers van dit project gaat op bezoek bij de hulpvrager en probeert de vraag achter de vraag te achterhalen. Vaak spelen er meerdere dingen en is het goed om deze op een rijtje te zetten, mogelijkheden aan te reiken en aan te geven wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes. De vrijwilliger helpt de hulpvrager op weg en ondersteunt bij het maken van de nodige afspraken. De bundeling van kennis en ervaring werkt goed en Samenwijzer is een belangrijke pijler.

Alzheimercafé en de dag voor de mantelzorgers
Door haar werkzaamheden en contacten is Isabel echt een spin in het web voor alles wat met ouderen met of zonder dementie en mantelzorgers te maken heeft. Ze is ook coördinator van het Alzheimercafé. Een keer in de maand wordt dit georganiseerd in het Gasthoes te Horst. De bezoekers bepalen het thema van de avond. Onlangs hadden ze muziek en dansen op het programma. Dat pakte tot ieders verrassing geweldig uit. Zelfs mensen in een rolstoel zag je blij reageren. “Heerlijk om zoveel plezier en geluk te zien”, vertelt Isabel.

En er is nog een weg. Ze hebben het voor elkaar dat in 2024 de dag voor de mantelzorgers in de gemeente wordt georganiseerd. Isabel zit in de werkgroep om mee vorm te geven aan deze dag. Voor mantelzorgers is van belang dat ze hun hart kunnen luchten en even een paar uurtjes vrij hebben van hun zorgtaak.

Meedoen
Isabel en haar collega’s verwelkomen graag nieuwe collega-vrijwilligers. Van belang is dat je bewogen bent om je in te zetten en het helpt als je ervaring hebt via je werk of als mantelzorger met de problematiek. Alzheimer Nederland verzorgt een training van twee dagen aan mensen die voorlichting willen geven. Voor ouderenadviseur geeft Synthese regelmatig themabijeenkomsten. Om mee te kunnen doen aan het project Samenwijzer volg je een training die is opgezet door KBO Limburg. Deze heeft een looptijd van tien weken. Het team heeft graag meerdere expertises in huis zodat ze ook elkaar kunnen verrijken met kennis en ervaring.

Isabel: “Alles wat ik doe voor ouderen met of zonder dementie en mantelzorgers brengt mij energie en blijheid. Het mooiste is als je iemand kan raken.”