Durf mee te doen!
Abdulmalek Alfayed is Syriër van geboorte en sinds 3 jaar in Nederland. Hij woont nu met vrouw en kinderen ruim een jaar in America (gemeente Horst aan de Maas). Hij is tijdens zijn verblijf in het AZC in Maastricht goed opgevangen en later, toen hij als statushouder een woning kreeg in America, op een fijne manier geholpen door mensen van Synthese. En nu helpt hij nieuwe statushouders op weg.
Inmiddels spreekt Abdulmalek goed Nederlands. Zo gauw de gelegenheid zich voordeed heeft hij Nederlandse lessen gevolgd en het certificaat A2 en B1 gehaald bij de Gilde opleidingen. Ook volgde hij een computercursus. ‘De taal niet kennen’, zegt Abdulmalek, ‘is het grootste struikelblok bij het vinden van je weg in een ander land.’
Toen hij in het AZC kwam heeft hij al snel vrijwilligerswerk gedaan voor het COA. Hij zorgde ervoor dat kinderen met de schoolbus meegingen, ging een keer per week met mensen naar de kringloop en hielp waar mogelijk met de taal. Hij heeft ook gewerkt bij een bedrijfje in Maastricht en was graag in Maastricht gebleven, die stad paste hem. Helaas kon dat niet.
In Horst kwam hij in contact met mensen van Synthese. Hij is geoloog en heeft voor internationale oliemaatschappijen gewerkt. Vanwege de moeilijke omstandigheden in Syrië beschikt hij helaas niet over zijn opleidingsgegevens, cijferlijsten en referenties. Tot nu toe is het niet gelukt om werk op zijn gebied te vinden. Hij wil echter niet stilzitten en is daarom ingegaan op de vraag om andere statushouders te helpen. Eén keer per week gaat hij met medewerkers van Synthese naar Broekerhuizenvorst. Daar houden ze een soort spreekuur voor statushouders. Hij helpt met het maken van afspraken met de huisarts, tandarts, het aanvragen van een bankrekening en zorgverzekering. Legt uit hoe je DIGID aanvraagt en gebruikt, legt contacten met woningcorporatie Wonen Limburg als er reparaties nodig zijn in de woning en zo meer. Daarnaast verwijzen medewerkers van Synthese statushouders uit Yemen en Syrië naar hem door. Hij spreekt ze, en ook per telefoon kan hij mensen prima helpen. Helaas is zijn laptop sterk verouderd. Dat maakt het goed helpen weleens lastig.
Mensen zijn heel dankbaar voor zijn hulp. Hij vindt het van belang mensen te ontmoeten en te communiceren. Anderen helpen doet hem goed.
Hij raadt iedere statushouder aan om zo snel mogelijk de Nederlandse taal te leren, deel te nemen aan het taalcafé in het Gasthoes te Horst en met Nederlanders te praten. Zelf is hij lid geworden van de voetbalclub in America en speelt wedstrijden.
Het liefst wil hij zijn eigen geld verdienen en bij voorkeur als geoloog. Maar hij onderzoekt ook andere opties voor werk bij Synthese of Wonen Limburg. ‘Het is een spagaat’, vindt hij. Je hebt de verantwoordelijkheden voor je gezin en je wilt dat je kinderen een opleiding kunnen volgen en hun weg vinden. En daarnaast wil je ook jezelf blijven ontwikkelen. Dat botst weleens’.