Kruip in de huid van iemand met dementie

Hoe beleeft iemand met dementie de wereld? Via een VR-bril met een interactief programma kan men dat binnenkort gaan ervaren dank zij de werkgroep Mobiele Dementheek, een samenwerking van bibliotheek BiblioNu, Alzheimer-Noord Limburg, Synthese Horst a/d Maas en Alzheimercafé Venray.

De werkgroep Mobiele Dementheek is een groep mensen die ieder op hun eigen manier betrokken zijn bij Dementie. Zij werken samen aan hun doelstelling: ‘Vergroot het maatschappelijke begrip voor dementie’.

Dementie is volgens artsen en onderzoekers de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt en de volksziekte met de hoogste zorgkosten. Ook is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak. Zo’n tachtig procent van de mensen met dementie woont thuis, verzorgd door familie en/of omgeving (mantelzorg). De belasting die mantelzorgers van mensen met dementie ervaren is relatief hoog.

Om te bereiken dat mensen met dementie langer kunnen blijven meedoen in de samenleving is het nodig dat misvattingen en taboes worden benoemd en dat er over dementie wordt gepraat.

De Dementheek licht die misvattingen en taboes toe en vergroot het maatschappelijk begrip. De werkgroep is van mening dat met gebruikmaking van hedendaagse innoverende techniek, virtual reality (VR), een bijdrage geleverd kan worden aan een beter begrip voor de medemens met dementie. Via de VR-bril worden mensen die zelf geen dementie hebben geïnformeerd over wat het is en hoe je om kunt gaan met mensen die erdoor getroffen zijn. Mensen kunnen veel dingen vergeten en verward raken, maar het gevoel verdwijnt niet. Horen, voelen en beleven hoe het is om dementie te hebben: dat is het doel.

Overeenkomst
27 september 2023 hebben Fons Steggink, directeur-bestuurder van BiblioNu, en Frans van Schendel, voorzitter van Alzheimer Noord-Limburg, de overeenkomst Mobiele Dementheek getekend. Alzheimer Noord-Limburg stelt hardware, software en lesmateriaal beschikbaar aan BiblioNu. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door giften van onder andere de gemeenten Horst aan de Maas en Venray, Stg. Nelissen-Smit Fonds en Alzheimer Noord-Limburg.

De volgende stap is dat een aantal vrijwilligers wordt getraind. De werkgroep hoopt vanaf eind december / begin januari de eerste workshops te kunnen gaan inplannen, waar maximaal vier personen per sessie in de huid van iemand met dementie kunnen kruipen.