Column Mieke Cruijsberg: alle beetjes helpen

Wat ik in mijn werk zie, is dat bewoners graag iets voor elkaar doen. Het organiseren van een koffieochtend, helpen als gastvrouw of een boodschap halen voor een ander die ziek is. Ook  tijdens feestdagen is er aandacht voor elkaar. Zo werd met Pasen in Ysselsteyn en Brukske een paaseierenzoekactie georganiseerd voor kinderen. In Castenray hebben senioren samen met  kinderen paaseitjes geverfd. Tijdens de Ramadan zijn er diverse iftars georganiseerd waar inwoners samen, voor en met elkaar, hebben gekookt en gegeten.

Zo wordt veel georganiseerd in  de gemeente Venray, soms zoveel dat mensen niet eens weten waar ze bij kunnen helpen als ze iets zoeken. We horen dan vaak: “Ik kan niets”. Maar dit is niet waar. Iedereen kan een steentje bijdragen. Dat kan soms al door alleen ergens bij aan te sluiten, zodat men niet alleen zit. Of te helpen met boodschappen doen of een krantje te lezen. Door samen te wandelen, spelenderwijs de Nederlandse taal te leren aan anderen of bladeren opvegen in de wijk zodat de stoep niet glad wordt bij regen. Noem het maar op. Hoe dan ook, een klein of groot gebaar; iedereen kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen, want alle beetjes helpen. Als ieder iets voor een ander doet, zijn we allemaal geholpen. Alle beetjes helpen.

Wil jij ook iemand helpen, maar je weet niet hoe? Neem contact met ons op en wij denken met je mee!

Deze column is geschreven voor het weekblad ‘Hallo Horst aan de Maas’. Om een andere inkijk te geven in wat ons beweegt in ons werk.