Gezocht 'Doe maatjes-KOEMPEL Horst ad Maas/Venray

16 Mrt 2015

Gezocht 'Doe maatjes-KOEMPEL Horst ad Maas/Venray

Wil jij de Poolse cultuur beter leren kennen?

Vind jij het leuk om samen met een Poolse dorps-/wijkgenoot regelmatig iets te ondernemen?

Wil jij een Poolse dorps/wijkgenoot helpen met de Nederlandse taal? En hem/haar wegwijs maken in je eigen dorp/wijk?

Meld je dan aan als Doe Maatje/Koempel!

De Poolse arbeidsmigranten geven aan meer contact te willen met de Nederlanders. In hun werk en vrije tijd komen ze vaak niet in contact met Nederlanders. Veel Nederlanders lezen vaak over Polen in de krant maar hebben nog weinig contact gehad met Poolse dorps-/wijkbewoners.

De Poolse dorps-/wijkbewoners willen graag de Nederlandse taal leren en een reguliere taalcursus sluit niet altijd aan bij de situatie van iedere Poolse arbeidsmigrant. Vanwege gebrek aan tijd, sterk onregelmatige werktijden en omdat sommigen de voorkeur geven aan praktisch en ervarend leren.

Daarom dit Doe maatjes/Koempel project om de Poolse mede-inwoner wegwijs te maken in de gemeente Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray en de gelegenheid te geven te oefenen in de Nederlandse taal. Er worden Koempels (koppels) gevormd tussen Poolse dorps-/wijkgenoten en Nederlanders.

Het woord Koempel is afkomstig uit de Limburgse mijnbouw en betekent ‘vriend of maatje’. Kumpel is ook een Pools woord wat betekent ‘vriend of maatje’.

Koempel koppels ontmoeten elkaar gedurende een half jaar tweewekelijks zowel bij de Poolse deelnemer als bij de Nederlandse Koempel thuis en samen ondernemen zij activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan: bezoek aan de bibliotheek, samen wandelen, bezoeken een Poolse supermarkt, het gemeenschapshuis/wijkhuis, samen koken, enz. 

Tevens zijn wij op zoek naar een vrijwillige Nederlandse coördinator.

Samen met de Poolse coördinator van je gemeente doe je de intake, verzorg je de matches en ben je het eerste aanspreekpunt voor het Koempel koppel.

Zowel de Nederlandse Koempel als de coördinator krijgt ondersteuning van een professional van Synthese.

 

Interesse? Meld je dan aan bij:

Gemeente Peel en Maas: Vorkmeer, Sandra Dekkers, 077-3077350, s.dekkers@vorkmeer.nl

Gemeente Horst en Venray: Synthese Annie Korstjaans 0478-517399 a.korstjaans@synthese.nl

Het Koempel project is mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Limburg.